Защо хората са бедни и защо богати

Да си богат…това е начин на мислене

Много хора са страстни, но заради ограниченото им схващане за това, кои са те и какво могат да направят, те никога не предприемат действия, с които биха могли да превърнат своята мечта в реалност.

Мислим понякога, че бедността е само това да си гладен, гол и бездомен. А бедността е да бъдеш нежелан, необичан и пренебрегнат. Това е най-голямата бедност. Ако искаме да променим това, ние трябва първо да започнем от себе си.

Бедните хора са скептични. Те винаги се съмняват в другите и мислят, че ще бъдат излъгани, че ще ги измамят и ще им вземат парите.

Богатите хора вярват. Те се доверяват на тези, които срещат и ще им дадат възможност да бъдат себе си.

Бедните хора винаги търсят вина. Те се взират в проблемите, вместо да търсят решения. Обвиняват средата, работата, обстоятелствата, времето, правителството, държавата и имат винаги извинения и обяснения защо не могат да бъдат успешни.

Богатите хора търсят успех. Те разбират, че за всяко нещо си има причина. Предприемат действия и успяват. Оставят настрана всички извинения и не губят време в това, да обвиняват другите. Те знаят, че от тях зависи всичко, което би могло да им се случи.

Бедните хора правят негативни и извинителни предположения. Когато трябва да си обяснят защо нещо не се е случило или получило, те правят предположения преди дори да са проверили фактите, възможностите, преди да са опитали нещо да се случи. Ами…ако…

Богатите хора задават въпроси. Ако започнете да задавате въпроси, ще си спестите много неприятности. Силата е в ръцете на тези, които задават ПРАВИЛНИТЕ въпроси. Богатите хора не отговарят на вашите въпроси, ТЕ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ НА ВАШИТЕ ОТГОВОРИ.

Бедните хора казват…ТЕ и…ТЯХ. Много често хвърлят вината върху другите и самодоволно се разграничават от тях, а може да са дори в един екип или да работят заедно.

Богатите казват…НИЕ. Това показва съпричастност, екипност, поемане на вина и отговорност. С НИЕ, богатите инвестират в това, в което вярват.

Бедните хора търсят най-евтиния начин. Често купуват най-евтините стоки, които може дори никога да не използват, защото не стават за ползване. Така са платили една цена за абсолютно нищо.

Богатите хора търсят най-добрия начин. Те не се ограничават само с цената, когато търсят нещо. Те търсят качество. Богатите хора никога няма да се отрупат с безполезни и неизползваеми вещи.

Бедните хора си мислят, че парите са по-важни от времето. Милиони хора по света продават времето си за пари. Човек почти винаги може да си върне парите, но никога не може да си върне загубеното време. Бедните не осъзнават колко ценно нещо е времето.

Богатите знаят, че времето е по-ценно от парите. Те не продават времето за пари, защото разбират колко ценно е то. Те се стремят да инвестират в знания, изпълват времето си с преживявания, които ще обогатят живота им. Кариерата им е фокусирана върху това, което харесват да правят, а не стоейки на работното място за мизерна заплата, да гледат да приключи работния ден.

Бедните хора се конкурират. Когато видят някаква възможност, те научават как го правят другите, копират го и почват ревностно да му подражават без дори да се замислят, че може да има и друг път да се постигне нещо.

Богатите хора създават. Те ще създадат нещо, което е точно за тях. То ще е уникално, ще отговаря на техните ценности и разбирания.

Бедните хора се оплакват, обсъждат и критикуват. Те са научени да бъдат бедни от своите родители и фамилии. Техните семейства са им внушили, че всичко е грешно. Те чуват постоянно оплаквания, обсъждания и критики.

Богатите хора хвалят и се наслаждават на добрите думи. Знаят колко са важни поощренията. Когато се отнасяш към някого с уважение, той се опитва да даде повече от себе си.

Бедните хора търсят съвети от себеподобни. Вслушват се в съветите на другите без значение какви са те. Търсят одобрение от познати за неща, с които те не са запознати. Те вярват във всичко, което чуят, без да умеят да преценяват кой е авторитет и с каква тежест е неговото изказване. Бедните приемат становищата като факти и не правят никакво свое проучване, тъй като са доволни от отговора.

Богатите търсят съвет от експерти. Ако не разбират нещо, те ще се посъветват със специалист и ще си платят за съвета. Така имат богат избор от възможности и получават най-добрите насоки.

Бедните хора имат големи телевизори. Те губят времето си в гледане на изображенията от телевизора, върху които нямат никакъв контрол. Поемат на готово дадената им от предаванията и филмите информация. Те не мислят. Използват свободното си време, за да избегнат изкуството на мисленето, което за някои е най-прекрасното занимание и да го заменят с илюзията, че се забавляват.

Богатите хора имат големи библиотеки и много книги. Те са образовани и четат. Използват своите знания. Посвещават се на това да опознаят себе си, другите и света. И колкото повече се увеличава личната им библиотека, толкова собственият им дом става по-голям.

За да подобрите финансовото си състояние, изучавайте как действат богатите хора. Ако сте заобиколени от хора, които са бедни, правете обратното на тях не се оплаквайте, не критикувайте, не търсете извинения и оправдания. Не си губете времето.

Автор: Диана Иванова

%d блогъра харесват това: