За да възпитате едно отговорно дете

1. Оставете детето си винаги да изразява емоциите си. Дори и когато е гневно. Изчакайте бурята да отмине и после поговорете за това. Позволете му да признае чувствата си и му помогнете да ги преодолее.

2. Никога не налагайте на детето си какво да чувства и да мисли. Единственото нещо, което можете да направите е да му дадете посока, но нека решението бъде в неговите ръце.

3. Шамарите само ще навредят. Възможно е детето ви да се подчини на всичко, което искате от него, защото ще изпитва страх от вас, но в крайна сметка, то ще направи рано или късно това, което то е решило, само че тайно от вас.

4. Бъдете приятел, а не осъждащ. Детето ви ще живее много по-щастливо, ако въпреки всичко вие вярвате в него ,от колкото да натяквате за провалите му. И така, самото то ще ви се довери, когато е подкрепяно и ще иска да сте му приятел.

5. Обръщайте внимание на постиженията му, колкото и незначителни да са те, вместо да го осъждате за провалите му, колкото и големи да са те.

6. Играйте. Предавайте на всичко вашите морални ценности, грижовност, състрадателност, съпричастност.

7. Децата трябва да спортуват. Това е изключително полезно. Спорта изгражда характер, воля, дисциплина. Не му спестявайте това, да бъде уморено.

8. Никога не пестете чувствата си. Детето трябва да знае какво изпитвате, защото вие сте човека, който ще го научи на емоции и на това как да се справя с тях. Казвайте „обичам те“ често, за да чувате често „обичам те“.

9. Подарете време на детето си. Научете го на честност, въображение, обич. Научете го да мечтае, подарете му страст и оптимизъм. Да вярва в себе си.

10. Бъдете винаги до него, но го оставяйте само да взема решения, дори и те да са грешните. Така вие ще можете да помогнете, ако нещата загрубеят, а то ще се научи, че всяко нещо има последствия.

Автор:Диана Иванова

%d блогъра харесват това: