Любопитно

Шест тежки обиди, които децата никога не прощават на своите родители

1. Сравняваме ги с другите…
Непрекъснатото съпоставяне не мотивира – напротив, кара детето да се чувства като провалило се, като губещо, като не достатъчно добро.
2. Подценяваме възможностите им…
Родителите често подценяваме възможностите на своите деца. Това, обаче кара децата да се чувстват малоценни, и да губят стимул за борба и воля да се докажат.
3. Неспазените обещания…
Всяко дете помни неспазените обещания на своите родители. Мечтаната награда стимулира детето да даде най–доброто от себе си, за да постигне добри резултати, но ако не спазим обещанието си, детето не само остава разочаровано, а разбира и каква е стойността на обещанието.
4. Лъжата…
Най–често родителите се опитваме да заблудим децата си, за да прикрият неприятна информация, печални факти, които биха разстроили по–малките.
Макар и оправдана, благородната лъжа може да се превърне в повод за конфликт.
5. Незачитане на мнението…
Повод за пререкания между родители и деца е нежеланието на по–възрастните да се съобразят с мнението на децата си. Подрастващите имат свое мнение за мода, стил, прически и т.н., които често не съвпадат с мнението на родителите.
6. Безразличие…
Това може би е една от най–фаталните грешки, които родителите допускат.
Нека да обичаме, подкрепяме, разбираме своите деца! Преди да изречем обида нека да си представим, как бихме се почувствали, ако сме от другата страна.

%d блогъра харесват това: