Някои правила за живота, които е добре да не забравяме

Отговорността за това, което се случва в живота ни е единствено наша. Не трябва да я прехвърляме върху другиго, макар и изкушението е голямо. Да се самосъжаляваме също не е добро решение. Едва тогава, когато разберем, че ние сме автори на всичко в живота си – и хубавото, и лошото – ще придобием сила.

Добре би било да приемем факта, че миналото е етап от живота ни, който е приключил. Подвластно ни е само бъдещето ни, което пряко зависи от това, което правим в настоящето. Не трябва да чакаме бъдещето ни да ни се усмихне – нека да направим така, че да няма друг начин, освен да ни се усмихне.

Ще е добре да спрем да се самозалъгваме, че можем да променим другите хора.
Подсъзнателно всички вярваме в тази заблуда. Хората ги променят само обстоятелствата – останалото е трик на възприятията ни.
Трябва да позволим на хората да бъдат различни, да бъдат други, да бъдат себе си, такива каквито са. И ще дойде момент, в който ще започнем да изпитваме удоволствие от присъствието на всеки в живота ни, колкото и различен от нас да е той. Трябва да сме силни заради себе си и другите. Слаби, страдащи, уморени и нещастни не сме от полза за никого.

Не трябва да забравяме, че всяко едно наше действие си има своето съответстващо последствие.
По своята същност ние избираме не какво ще правим, а избираме резултата от това, което искаме да направим. Затова, преди да направим някоя глупост, добре помислим за последствията от нея. Така глупостите в живота ни ще бъдат значително по-малко.

Добре би било да не живеем така, сякаш ще живеем вечно. Всяка една секунда от живота ни ,трябва да бъде секунда изживяна в щастие. Всеки от нас ще умре – това е неизбежен медицински факт. Може този факт да ни измъчва и да страдаме заради него, а може да направим усилие и да си подарите щастието, което смятаме, че заслужаваме. Не трябва да живеем така, сякаш ще живеем вечно, но не трябва да живеем така, сякаш още утре ще умрем. Ако помислим за тези две неща, ще намерим собствена рецепта за щастлив живот.

Трябва да правим всичко, което искаме, което ни усмихва и ни прави щастливи. Ако си задаваме въпроси за смисъла на живота, много вероятно е да сме изпаднали просто в лека депресия. Важен е не конкретният смисъл на живота, а усещането, че го живеем смислено. Нека да правим това, което смятаме за добре и за важно. И да не забравяме да си го повтаряме постоянно. И не на всяка цена да преследваме успеха. Ако просто правим това, което мислим, че е важно, ако в действителност то е важно за нас, ако харесваме това, което правим… успехът сам ще дойде при нас.

Никога не трябва да си позволяваме да губим време и сили за някой, на който сме безразлични.
На този свят съществуват толкова много хора, с които може да живеем в радост. Просто не трябва да бъдем затворени и подозрителни. Ако сме открити и добри, нищо няма да загубим. Света и хората в него, ще ни отвърнат със същото. А дори и някога да сгрешим в преценката си, също няма нищо лошо в това. Ще сме научили един урок.

Автор: Диана Иванова

%d блогъра харесват това: