Нямало кой

Майката излязла рано сутринта и оставила децата на грижите на осемнадесетгодишно момиче, което понякога наемала.
Откакто починал бащата, времената станали твърде трудни за семейството, жената не можела да рискува работата си, като отсъства всеки път, щом бабата се разболеела или била извън града.
Когато годеникът на момичето позвънил, за да я покани на разходка с новата си кола, тя не се двоумила дълго. Така или иначе, децата спели следобеден сън и нямало да се събудят.
Щом чула клаксона, грабнала чантата си и изключила телефона. Погрижила се да заключи вратата на детската стая и прибрала ключа. Не искала да събуди децата. Излязла.
Може би било късо съединение във включения телевизор, в някоя от лампите в хола или искра от камината; във всеки случай, когато завесите пламнали, огънят бързо стигнал до дървената стълба, водеща към спалните.
По-голямото момченце се събудило от кашлицата на бебето, предизвикана от дима, който се процеждал изпод вратата. Без да му мисли, скочил от леглото и натиснал резето, за да отвори вратата, но не успял.
Ако я бил отворил, той и малкото му братче щели да бъдат погълнати от пламъците за няколко минути.
Детето започнало да вика, но никой не отговорил на зова му за помощ. То разбрало, че трябва да измъкне братчето си оттам. Опитало да отвори прозореца, който гледал към външния корниз, но било невъзможно за малките му ръце да освободят предпазителя, а и дори да успеел, след това щяло да се наложи да отстрани телената мрежа, която родителите му поставили за безопасност.
Когато пожарникарите приключили с гасенето на огъня, всички говорели само за едно: как това толкова малко дете е успяло да счупи само с една закачалка стъклото и след това решетката?
Как успяло да понесе бебето в раница?
Как успяло да се придвижи по корниза и да се спусне по дървото с този товар?
Как успяло да спаси живота си и този на братчето си?
Възрастният началник на пожарникарите, човек мъдър и уважаван, им дал отговора:
— Малкият просто е бил сам… Не е имало кой да му каже, че няма да успее.

%d блогъра харесват това: